Hem > Våra Hästar

Hästarna

Sista arbetshästen på Ekeby såldes 1964 då maskinerna övertog arbetet i skog och mark. 2004 köptes två ston, varav ett dräktigt och ett nio månaders föl in. Hästarna passar utmärkt in i den ekologiska driften då växelbete med får och häst är bra ur parasitsynpunkt. Den 28 april 2004 föddes det första fölet på 56 år på Ekeby gård och då startar det som nu kallas Ekeby Stuteri.

Följade år, 2005 kom det två nya föl. 2006 fick vi också två föl. Stallet fick byggas ut och 2007 fick vi fyra föl. 2008: ytterligare två föl, 2009: tre föl, 2010: fyra föl och 2011 tre föl. Nu behövde vi göra något radikalt om vi skulle fortsätta med stuteriet. Två alternativ som vi såg var att bygga nytt här eller köpa en ny gård med stall. Vi började titta på gårdar som var till salu med möjligheter att ha stuteriverksamhet på. Vi övervägde och planerade för hur man skulle kunna bygga här på Ekeby. Närheten till Storvreta och dess utbyggnadsplaner med eventuella restriktioner för djurhållning i framtiden fanns också med i tankarna.

I slutet av augusti 2011 dök det upp en intressant gård bortom Sala med plats för många hästar och tillräckligt mycket mark för att troligen vara självförsörjande på grovfoder. Planlösningen med boxar och lösdrifter, var tillräckligt intressant för att åka och titta på, bara det, om vi nu skulle bygga här hemma på Ekeby.

Efter mycket funderande och planerande beslutade vi oss för att köpa "Jan-Ers" som gården heter. Sara och Magnus ska arrendera den av oss och bedriva stuteriverksamhet där under namnet Ekeby Stuteri HB.

Den 4 februari 2012 flyttade hästarna in på Jan-Ers och den 24 mars 2012 föddes det första fölet där, Herkules af Ekeby. Det är Stuteriets 22:a föl totalt.Följ oss på Facebook