Hem > Fåren

Fåren

Historik

Fram till 1971 drevs gården med mjölkkor och efter det med en mindre fårbesättning för att hålla betesmarkerna öppna. 1999 ökade besättningen till drygt 50 tackor med ambition att växa ytterligare för att leverera slaktlamm från påsk till midsommar. Vid några studiebesök för att planera ev nybyggnation av fårhus kom idén att föda upp avelsdjur istället då det fanns efterfrågan på korsningstackor finull/dorset. Problemet var att befintlig fårbesättning var av fel ras. Därför såldes den gamla besättningen och en ny renrasig finullsbesättning med 25 tackor köptes in hösten 2005. Flocken växte till 50 tackor i några år, men 2011 är den reduserad till 25 st igen. 2012 minskades besättningen till 10 tackor. I juli 2013 överläts fårbesättningen till Ann Björkenius. Fåren finns kvar i våra lokaler och betesmarker.

Vallhundarna

Ann och Karin hjäper ibland till med arbetet hos fåren. Ann har två arbetande bordercollies - Peg och Cissi. Karin har för tillfället ingen vallhund utan får klara sig ändå. Vissa år har vi även vallhundstävlingar på Ekeby Stuteri.

Cissi

Cissi är en mjuk härlig tik som Ann sparat efter Winda och Rob. Lättränad och med fin djurkänsla. Cissi har förstapris i IK-1 och har haft en valpkull våren 2010.
Läs mer om Cissi på Vallreg


Cissi

Peg

Peg är en mjuk och lättränad tik, som ibland är lite förarvek. Hon har bra pondus och en lugnande inverkan på djuren. Peg har ett 1:a pris IK-1 får. Hon har haft två valpkullar.
Läs mer om Peg på Vallreg


Peg

Följ oss på FacebookÄr du intresserad av att köpa livdjur eller skinn? Kontakta oss för intresseanmälan.

Är du intresserad av att köpa köttlådor? Kontakta vår granne och samarbetspartner Grandin Lamm