Hem > Ekeby gård > Årssammanfattning 2007

Årssammanfattning 2007

Januari

Föryngringsavverkning av en del gammal skog som till stor del bestod av rutten gran och gamla krokiga tallar. Vi scannade tackorna för första gången vilket var till stor glädje vid lammningen i mars och april. 36 tackor ska ge 89 lamm. Nirvana fick nya ägare och flyttade till Brottby.
Vi byggde om i stallet och fick plats med två fölboxar till. Vi köpte två ston till. Ginella som var dräktig kom hem till Ekeby medan Weisfee stannade kvar för att betäckas innan flytt.
Barmark och mest plusgrader till 20 jan då snön kom och det vart kallt. Plogat snö några gånger. Två omgångar med kraftig blåst och vindfällen som följd.

Bild från hagen, början av januari


Slutet av januariFebruari

Kört skotare i Vattholma, Tensta och Åkerlänna. Sara fyllt 25 år. Temperaturen växlat mellan +5 och –20. Plogat snö flera gånger.

Mars

Första lammen kom den 11 mars. 22 tackor lammar i mars. Årsmöten i flera föreningar och organisationer. SAM-blanketter och KRAV-blanketter fylls i och lämnas in. Bonzie opereras för livmoderinflammation och blir pigg som en unghund efteråt. Plusgrader och snösmältning. 26 mars och framåt minusgrader på nätterna och omkring 15 grader varmt på dagarna.

Lamm nr1 2007, född 15 mars


April

Varmt och blåsigt, förbereder vårbruk. Börjat harva på påskafton – torrt och fina förhållanden. Resterande tackor lammar, sista 15 april. 82 levande lamm på 36 tackor. Harvar och sår på Brunna gård 13 – 16 april. Harvar en gång till och börjar så på Ekeby 17 april. Avbryter för regn 19:e. Fortsätter med vårbruket 27 och färdigt 1 maj. Reparerat stängsel i flera av betesmarkerna. Nouvelle fölar ute natten till 28 april. Ett stoföl som döps till Nefertiti af Ekeby. Lite svårt att fånga Nouvelle med fölet ute i hagen.

Maj

Romance flyttat till nya ägare i Västerås. Anders fyllt 50 år. Betessläpp på fåren 11 maj. Planterat 10 000 granplantor. Kört med gåsfots kultivatorn på "halv svartträda" för att mekaniskt bekämpa hästhov som är ett för oss besvärande ogräs i den ekologiska växtodlingen. Gjort vallinsådder på nästan 30 ha. 26 maj får Aniara ett hingstföl – Maximus af Ekeby. svalt och torrt ända till 26 maj.

Maximus af Ekeby ligger och solar i hagen


Juni

Chinella får ett hingstföl, Milano af Ekeby, på natten och Ginella får ett stoföl, Gelina af Ekeby, vid lunch ute i hagen den 3:e juni. 5:e o 6:e juni får vi 4 nya lamm av tackor vi trodde gick tomma. Vi lånade ut en av våra beteshagar till bröllop lördagen före midsommar. Ensilageskörden vart avbruten två veckor pga haveri på slåtterkrossen. Vi fick ihop 81 balar tillslut vilket var mindre än väntat. Ginella och Nouvelle seminerade. Sex dagar vid studentfirandet var det över 20 grader varmt mitt på dan i övrigt dagstemperaturer på 15 – 17 grader. 44 mm regn räcker inte långt när det växer så det knakar.

Juli

Daniel linjedomare på herrfinalen i beachvolleytour i Stavanger. Sara o Magnus med hundar på utställning på Gotland. Anders o Lena på husvagnssemester i Norrland. Johanna en vecka i Taizé. Weissfee kommer hem och är dräktig. Nouvelle och Ginella är tyvärr inte dräktiga. Plockar flyghavre och hittar fler än vi brukar. 38 mm regn gör oss bekymrade över vallåterväxten och hur betet ska räcka. Det kommer inte att bli någon rekordskörd.

Daniel domare (ljusblå funktionärskläder i vänstra hörnet)


Augusti

Planerar för vallhundstävlingen och försöker få betet att räcka. Vi målar norra gaveln på gula huset som vi inte hann med förra året. Tröskningen börjar 14 aug och avslutas 30 aug. Ärtskörden är dålig, havre och vårvete under normal skörd och höstvetet lite bättre än normalt. Ladan fylls med 1700 halmbalar. Maximus af Ekeby och Milano af Ekeby visas på fölmönstring och därefter flyttar Milano af Ekeby och Chinella till nya ägare i Skolkloster. Magnus firar 30 år. Sara o Magnus åker till Grekland och upplever skogsbränder på nära håll. Varmt första halvan av augusti med obligatoriska åskväder ger 53mm regn som nog till stor del bara dunstar bort.

September

Vi har vallhundstävling den 1:a och 2:a september. En Internationell klass 2 (IK 2) med ca 25 starter båda dagarna. Domare var Finn B Petersen från Danmark. På lördagen var det ganska svårt att få fåren runt banan. Mycket drag ställde till det för många ekipage. Endast 12 av 26 hundar gick runt. På söndagen hade vi ändrat förutsättningarna lite och bland annat flyttat utställningsfållan. Det blev lättare och betydligt fler klarade uppgiften. Släpper ut hästarna på återväxten som är för tunn att slå till ensilage. Fåren får också gå på tillfälliga beten då alla beteshagar är nerbetade. 2:a skörden ger bara 48 ensilagebalar. Plöjer och sår 20ha höstvete. Gallringsskördaren börjar med avverkningen. 75 mm regn gör lite nytta för att få höstvetet att gro.

Vallhundstävling 1-2 september, hunden heter Kep.


Oktober

Underröjning före gallringsmaskinen underlättar dess arbete avsevärt. Älgjakt utan att fälla någon älg. Klippning av tackor och sortering i betäckningsgrupper. Vi släpper på fyra olika baggar 23 okt som bör ge första lammen i mitten av mars. Kursstart för LRFs satsning på fårföretagande. Anders börjar köra gallringsskördaren då ägaren är och jagar älg. Nefertiti af Ekeby flyttar till Kungsberga Ridskola. Stora dikena i skogen är fortfarande torra i botten vilket underlättar röjningen och vi slipper djupa spår efter skogsmaskinerna.

Dorsetbaggen Åby hemma igen efter utlåning.


November

Vi börjar höstplöjningen som går ovanligt lätt efter en tids regnande inkl fem cm snö som smält bort. Börjat sprida stalldynga men avbryts av maskinkrångel. Gallringen lockar till sig älgar men vi lyckas inte fälla någon älg. Kurs inom "Greppa Näringen". Vi säljer 20 korsningstacklamm, finull – dorseth, till Herrljunga. Sista veckan åker Anders och Lena till Teneriffa. Aniara lånas ut för utbildning och tävling. Maximus af Ekeby flyttar till Örebro. Snösmältningen och en hel del regn ger ordentliga spår efter skogsmaskinerna på ett område.

December

Sara hittar ett dräktigt sto från Hånsta Gård, "Fabienne" som vi köper för att få två föl 2008. Weissfee är ju också dräktig medan övriga ston går tomma. Anders fortsätter att köra skördaren och den 20 dec är det färdigavverkat för denna gång. Hugga julgran, fylla pannrummet med ved och städa och baka inför julen hör till normala decembersysslor, så också detta år. Från lucia till 22 dec är det vackert väder med omkring 5 minusgrader och mycket rimfrost men ingen snö.


Följ oss på Facebook