Hem > Ekeby gård > Årssammanfattning 2009

Årssammanfattning 2009

Januari

Kört skördare främst i trakterna av Tierp. Kallt men ingen snö i början av månaden ger fina förhållanden i skogen. Kört ihop ris i våra betesmarker för flisning längre fram i vår/sommar. Plogat snö en dag. Skanska håller på med omfattande ledningsarbeten på våra marker, vatten och avloppsledningar från Storvreta till Fullerö trafikplats vid E4:an.

Tackorna scannade: 49 tackor väntar 121 lamm. Vi hade två helgkurser i vallning där ett gäng entusiaster drillades av Karin Söderberg.

Fabiona såldes till den duktiga dressyrryttaren Sofie Winding i Månkarbo, även Gelina fick flytta med dit som sällskap första tiden. Aniara kom hem efter att ha opererats på Strömsholm för en chipfraktur på höger bak.

Januari var även väntans tider och kl 22.34 den 18e fick Magnus och Sara en liten Tindra.

Tindra


Februari

Plogat lite snö och sandat ett par gånger. Skördaren tillfälligt här i närheten men sen åter till Tierp med omnejd. Kör ihop mer ris och lite ved för eget behov med lånad skotare som krånglar ganska mycket. Många årsmöten att närvara vid. Gör grundarbetet för ny stallgödselplatta men kan inte gjuta pga vädret. Anders hinner med en riktig dunderförkylning som övergår i lunginflammation.

Tackorna blir vaccinerade mot gasbrand samt får selen och e-vitamin.


Mars

Årets lamning 6:e – 29:e mars ger 107 levande lamm. Så koncentrerad lammning har vi aldrig haft tidigare. Fyra av sju tackor som får fyrlingar går bra. Vi lyckas med en adoption i början men sedan blir det inte några fler bra tillfällen. En brun finullstacka får fem lamm och alla klarar sig. Stödmatning behövs med så många lamm per tacka. Vi använder ekologisk komjölk från Morberga gård i Bälinge. Enklare att hålla på med än välling men tar lite tid att hämta.

Sandat och plogat snö flera gånger. Kör lite skördare när tiden medger. Finanskrisen börjar bli problem i skogsbruket och hot om ett längre produktionsstopp föreligger.

Återbesök med Aniara på Strömsholm, får tummen upp av veterinären. Ginella följer sitt mönster och fölar tidigt, 20 mars drygt 2 veckor innan beräknat, tittar Gizella af Ekeby ut, fuxfärgat stoföl e Okeanos.

Årets första


Bonzie är extramamma


Gizella af Ekeby


April

Varmt och skönt i början – grillade ute första gången för året den 4:e. Stopp i skogen efter en vecka. Utbildning med Mellanskog ett par dagar. Nya skördaren kommer men många problem finns trots att den skulle vara helt nyservad och genomgången. Byter slitdelar på maskinerna inför vårbruket. Vårbruket börjar 20:e april.

Charmör af Ekeby flyttar till Sörby gård i Västerås för hingstbete, här hemma släpper vi ungstona på bete i mitten av månaden. Till Gurresta för att spana i deras hingst för året Highcruiser. Gelina af Ekeby såld till Catarina och Svante Actins i Nora. Börjar sätta igång Cittadella inför 3-årstestet.

Hingstbete


Maj

Vårbruket färdigt 2 maj. Farmartjänst gjuter stallgödselplattan och inför ett tillbygge till spannmålstorken. Börjar köra nya skördaren på Olands allmänning. Det är lite bökigt med helt ny dator i maskin men går ganska bra efter en vecka. Riset som kördes ihop i vintras flisas.

Studiebesök från Möja Djur o Natur som är intresserade av att köpa tacklamm. Betessläpp i omgångar 11 – 12 maj efter klippning och klövverkning.

18 maj får Fabienne ett stoföl, Fabina af Ekeby, mörkbrun utan tecken e Blue Hors Zack. Hinner även en sväng och hälsa på Fabiennes föl från förra året, Fabiona. Ginella semineras med Highcruiser och blir dräktig på första försöket. Cittadella går 3-årstest i Högbo.

Cittadella


Juni

Sått vallfrö för nästa års ensilageskörd och rödklöverfrö för fröodling 2010. En åker har vi bearbetat hårt med kultivator mot kvickrot och tistel. Den sår vi med havre den 9 juni.

Johanna tar Pharmacie Magister examen.

Vi levererar 8 x-tacklamm till Möja. 12 – 14 juni får vi 80 mm regn så ensilagevallarna står delvis under vatten. Veckan efter midsommar kan vi slå och får 206 balar.

Anders o Lena tar husvagnen för lite semester. Besöker Läckö slott och Kroppefjälls naturreservat.

6 juni får Nouvelle ett hingstföl, Rembrandt af Ekeby, mörkbrun med bläs, e Rosevelt. Fabienne semineras med Blue Hors Don Romantic, Cittadella med Firenze, Weissfee med Highcruiser och Nouvelle med Dionysos. Cittadella är dräktig men med tvillingar, som veterinären dock lyckas klämma den ena.

Fåren åker båt till Möja


Semester


Juli

Mer än 100 mm regn första delen av juli. Flyghavreplockning är en klassiker andra halvan av juli. Hittar ingen flyghavre i år. Havren och kornet blir godkänt i utsädesbesiktningen.

Cissi och Kip går lokalprov i Lillkyrka. Båda går riktigt bra och blir godkända vallhundar. Det växer ovanligt bra i betesmarkerna men lammen växer inte alls lika bra.

Tyvärr blev inget av stona utom Cittadella, vi seminerade i juli dräktiga, nya försök för Fabienne och Nouvelle, Weissfee är inte i fas med hormonerna och får stå över. Hälsar på Charmör af Ekeby på hingstbetet, 11st 1-årshingstar på 19 ha, han har det utmärkt. Hinner även skura hela stallet med hjälp av familjen Persson. Får besök av Paris och Willes uppfödare från Nybro, Sara Cansund stannar en vecka hos oss och hinner rida lite på Weissfee.

Tindra blir 6 månader, hej vad tiden går.


Tindra sex månader


Augusti

Anders och Lena följer med några vänner på segling och besöker då lammen vi sålt till Möja. De tycks ha det mycket bra. Slår vallarna för andra ensilageskörd den 12:e och får 18 mm regn dan efter – det fanns det inga tecken på i väderprognoserna då. 122 balar blir det till slut men vattenhalten är onödigt hög. Servar tröskan och torken, provstartar pannan allt ok men tittar inte i botten av elevatorgropen. Börjar tröska havre och upptäcker när torken ska fyllas att det står 40 cm vatten i elevatorgropen - det har regnat mycket i sommar som sagt. Vi torkar all spannmål åt Brunna gård i Vattholma som har fel på pannan till spannmålstorken.

Sista helgen i augusti hade vi vår årliga vallhundstävling. Mycket tid har gått åt till förberedelser för denna helg. Denna gång en tvådagars IK-1. Men vi började redan på fredagen med klubbmästerskap för Stockholm Uppsala läns vallhundsklubb. Fåren skötte sig bra. Både Ann och Karin hann med att tävla själv också med både Cissi, Peg och Kip. Peg gick riktigt bra och fick ett 1:a pris. Cissi och Kip debuterade i tävlingssammanhang och gjorde fina rundor med var sitt 2:a pris.

Äntligen så är även Fabienne och Nouvelle dräktiga, går allt vägen blir det fyra föl 2010. Fölmönstring för alla fölen samt stamboksföring av Ginella i Enköping, visade alla samma dag men det gick med hjälp av ett stort gäng vänner, TACK!


Förberedelser vallhundstävling


Fabina


September

Johanna flyttar till Östersund för att göra sin apotekspraktik. Tröskar vårvete och korn. Pressat halm i småbalar. Det blir totalt 2500 balar så det ska räcka, med lite marginal, i vinter. Hinner med en sväng till Möja för skördefest och erfarenhetsutbyte om fårskötsel. Lyckas starta "Boxer´n" gårdens gamla stordragare från 1960. Den har stått still i minst 5 år, nu användes den tillsamman med en gammal slåtterbalk för att slå av rödklöverfröodlingen. Klövern får sen ligga och torka innan det är dags att tröska. Tröskar åkerbönorna under tiden. Sprider stallgödseln, plöjer, harvar och sår höstvete. Alla fölen ID-kontrollerade och chipmärkta.


Den gamla stordragar´n


Oktober

Tröskar klöverfrö första dagarna och blir färdiga 10 min innan första höstregnet slår till. Börjar köra skogsmaskin alldeles utanför Tierp. Jag får se ett lodjur första dagen på älgjakten. Det kom smygande samma väg som jag kommit fram till mitt pass 30 min tidigare. Lodjur har jag bara sett på djurpark tidigare. Besiktigar grävningsarbetena som Skanska gjort på våra marker. Ganska mycket som inte är bra.

Vi byter ett bagglamm mot en ny bagge från Horndal. Tackorna delas i fyra grupper och vi släpper på baggarna. Vi får ett bagglamm skadat av en lösspringande hund som tar sig in i hagen. Lammet måste tyvärr avlivas.

Hästarna får flytta in från sommarbetet i början av månaden. Aniara kommer hem, letar ny ryttare åt henne. Gizella af Ekeby flyttar till sitt nya hem, Enelunds gård i Skåne. Hälsar på Charmör igen.November

Jaktlaget lyckas fälla en älg. Höstplöjer det som behövs. Det är problem att köra över arbetsområdet för grävningsarbetena. Levererar korn och havre till utsädesrenseriet i Skara. Kör skördare bl.a. inom synhåll från kinesiska muren (Dragon Gate).

Provtagning av fåren för Maedi Visna- programmet. Alla friska och vi får ett nytt intyg på MV-fri besättning för 3 år framåt.

Sara och Magnus på Avelsseminarium i Knivsta och en sväng till Globen horseshow. Sara vikarierar som ridlärare på UPK.


December

Kör skördare och skotare. Det är blött och skitigt och blir djupa spår i skogen och hemma på gården när ensilagebalarna ska fram till djuren. Hästarnas vinterhage består mest av lervälling trots att den ligger på höjden utanför stallet. Snön kommer vid lucia och blir kvar resten av året. Plogar snö vid 5 tillfällen och vid nyår är det minst 30 cm snödjup men inget fruset under snön.

Anns gamla bordercollie Busan fick somna in några dagar innan jul, 14 år. Hon har tillbringat mycket tid runt fårhagarna och ivrigt påhejjat sina vallhundkompisar.

Klart med ny ryttare för Aniara kör upp henne i Dalarna i mellandagarna.


Busan


Frost


Härlig vinterdag


till sist...

Alla tacklamm har gått som livdjur till olika håll, både nära och långt bort. Ett bagglamm har bytts mot en bagge. 14 lamm är kvar som ska på slakt men inte vuxit tillräckligt ännu. 2 av våra äldre baggar har sålts vidare. Den tidigt sådda havren gav en ganska svag skörd men chansningen med sen havresådd gick bra, bra ogräseffekt och bra skörd. Korn har vi inte odlat ekologiskt tidigare och gick över förväntan. Vårvetet såg bra ut och gav fin och lång halm men en riktigt svag skörd. Åkerbönorna gav betydligt bättre skörd än tidigare år. Klöverfröodlingen kunde vara bättre.


Följ oss på Facebook