Hem > Ekeby gård > Årssammanfattning 2011

Årssammanfattning 2011

Januari

Året börjar med snöfall och två vändor med snöplogen redan första dan. Drygt 40 cm snö är det och ingen som helst tjäle under snön. Årets scanning av 25 tackor ger 71 lamm på väg, en äldre men inte gammal tacka är tom och en ungtacka´s foster ser lite konstiga ut. Det blir många vändor med snöplogen under hela månaden. Inne på gården blir det så stora snöhögar att de måste köras bort två gånger. Skogsmaskinerna rullar vidare och jag kör omväxlande skördare och skotare. Rådjuren har det tufft i djupsnön och vi kör ut ensilage flera gånger. Vi ser även att lodjuren varit framme och tagit ett rådjur. Varierande temperatur göra att snötäcket sjunker ihop något men nya snöfall ger att det är minst 50 cm snödjup vid månadens slut.

Don Capri af Ekeby är såld och flyttar till Eva Blomdahl och Sofie Winding som redan har hans storasyster Fabiona af Ekeby. Highlight af Ekeby följer med som sällskap.

Februari

Vi börjar skruva ihop hästarnas vindskydd på stallbacken så hästarna vänjer sig undan för undan så det blir inget otäckt när det flyttas ut i vinterhagen. Det kommer flera riktiga köldknäppar så skogsmaskinerna får stå några gånger och körs någon gång för mycket i sträng kyla vilket medför reparationer. Anders o Magnus åker en dag på Svenska rallyt. -7grader vid avfärd hemifrån, -13 i Sala, -23 när vi passerat Ludvika, lite mindre kallt uppe på höjderna mot Ulriksberg men sen -24 när vi parkerade bilen. Strålande sol och helt vindstilla. Fantastiskt. Snöplogning och skogsmaskinkörning hela månaden.

Mars

Årets första lamm kommer den 15 mars. Lamningen går betydligt bättre än 2010. En hel hög med årsmöten att närvara vid som vanligt. Ingen snöplogning och bara en vända med sandspridaren finns med i anteckningarna. Vi och snickarna börjar med utbyte av fasaden på stallet och södra gaveln på ladan sista dagarna i mars.

Vi går på unghästkurs via Mälardalens varmblodsklubb, kursledare är Johan Becker och Pernilla Dejfen. Första träffen var utan häst på Veterinärstationen i Fjärdhundra. Andra träffen med hästar, häst vid hand och löshoppning, vi har med oss Fabina och Rembrandt.

Magnus, Sara och Tindra åker till Fuertuventura en vecka för lite sol och värme innan det är dags att börja fölvaka.

Magnus och Tindra

April

Efter mycket arbete öppnar vår nya hemsida. Dammluckorna vid Ekeby kvarn fylls inte alls med lika mycket bråte och gammal vass som förra året så vårfloden passerar ganska snabbt trots den stora snömängden vi haft under vintern.9:e april föds sista lammet. 56 pigga lamm far runt som skållade troll. Arbetet med fasadbytet löper på. Nya dörrar spikas och nya fönster köps in och monteras. Mycket färg går det åt. Vid påsk som är ovanligt sen börjar vårbruket med växtnäring till höstvetet och vallinsådd. Det mesta av vårsådden är klar den 29:e. Det blir en del vindfällen i en aprilstorm.

Ginella får ett hingstföl e Bellagio den 14 april, Bellmondo af Ekeby.

Hingstvisning på Lövsta i påskhelgen. Donatello flyttar till hingstbete på Tuthammarens ridcenter. Betessläpp av ej dräktiga ston och alla unghästar.

Bellmondo af Ekeby

Maj

Snickarna avslutar med att göra iordning en uppvärmningsbar sjukbox. Vi målar och målar. Den 8:e släpper vi ut fåren på bete. Jag rustar upp vindfällena och hugger det som behövs till ved. Skogsmaskinerna är på Brunna gård i Vattholma. Det blir ovanligt många timmar i skogsmaskinerna i början av sommaren. Ett av höstvetefälten och en vallinsådd är så dålig att vi plöjer upp dom och sår havre istället. Mycket snö och ingen tjäle är nog största orsaken till utvintringen. Tre vildsvin skadar fårstaket en lördag kväll med en grannes middagsgäster som publik. Fastighetskontoret på Uppsala kommun kontaktar oss för ev köp av mark till Storvretas kommande utbyggnad.

Ginella semineras med Blue Hors Zack och Nouvelle med Floricello.

21 maj går först Charmör af Ekeby 3-årstest i Svärdsjö och får klass 1, väl visad av Mathilda och Mariah.

Charmör af Ekeby

Sedan får Cittadella ett stoföl efter Firenze, Corinth af Ekeby.

Corinth af Ekeby

Juni

Förstaskörden av ensilage är mycket svag. 47 rundbalar på 13 ha. Skogsmaskinförarna åker på SkogsNolia-utställningen söder om Umeå för att eventuellt byta skördaren till hösten. Full körning på skogsmaskinerna hela månaden. Onsdagen och torsdagen efter midsommar pågår Borgebydagarna i Skåne. I år hade vi tid att besöka utställningen och demonstrationsodlingarna. Det var riktigt intressant.

Charmör säljs till Marika Schön i Falun. Både Ginella och Nouvelle är dräktiga. På Weissfee får vi avbryta semineringen hon har svamptillväxt i livmodern och behandlas för detta. Cittadella semineras med Blue Hors Don Romantic. Bellmondo får in en tagg i kronleden och opereras på Ultuna.

Vi hinner med en sväng till Furuvik också.

Furuvik

Juli

Årets husvagnssemester gick till Höganäs, Kullen, Ven och Källhult i Småland där vi tittade på hur landskapet förändras några år efter "Gudrun". Åter hemma åkte vi på gårdsvisning av Edshammar. Om kommunen köper Ekeby måste vi ha något annat. Lilla traktorn går sönder vid ensilageskörd på Brunna gård. Det är en tryckgivare till hydraulsystemet som först visar fel och sedan sprutar olja. Hästarna behöver inte ekologiskt foder så vi får möjlighet att skörda några hektar på Brunna och där blir det 83 st ensilagebalar på 4 ha. Trädan bearbetas med kultivatorn flera gånger för att minska förekomsten av hästhov och tistel. Det är alltför torrt för att de ska bli riktigt bra. I år hittar vi ingen flyghavre alls. Inte utsädeskontrollen heller.

Den 3:e juli får Fabienne ett stoföl e Blue Hors Don Romantic, Fabiana af Ekeby

Fabiana af Ekeby

Mathilda och Aniara placerar sig i LA.

Mathilda och Aniara

Augusti

De sista djupströbäddarna mockas ut vi tsömmer gödselplattan. Det läggs som stuka på trädan för att senare spridas och plöjas ner för att sen så höstvete. Vi börjar tröska havre 4 aug. Äntligen kommer regnet!?!? Vem vill ha regn under skörden? Betena och vallåterväxten förstås. 24 timmar efter en regnskur på 35 mm sitter vi på marken och fikar i samband med stängselarbete utan att bli det minsta fuktiga i rumpan. Gissa om det var torrt innan. Havre och höstvete tröskas klart och det mesta av halmen pressas. 600 balar till behövs. Vi tittar på två gårdar till, Rotängen och Ubby, men tycker att det krävs för mycket ombyggning för att passa oss. Ubby har en otrevlig trafiksituation också.

Fabienne semineras två omgångar med Hesslegårds Rubin, men tar sig tyvärr inte. Ginella har resorberat sin dräktighet efter Bellmondos operation. Weissfees svamptillväxt är borta, hon semineras med Zuidenwind. Corinth visas på fölmönstring. Rembrandt säljs till Maria Falk. Donatello och Highlight kommer hem igen.

Nytt avelssto i stallet är Dolores, ett hannoveranersto e Don Frederico-Weltmeyer, dräktig med Homme d'Honneur xx.

Dolores

September

Den 2:a september tittar vi första gången på "Jan Ers", Östra Vrenninge vid Sätra Brunn. Intressant! Kornet tröskas med inlejd tröska, en 25 fot´s Claas Lexion. Kornet är så kort att en betydande del av axen klipps av och ramlar på marken. Trotts det breda skärbordet blir halmstängarna väldigt ynkliga. Skörden är bedrövligt låg, sämsta på 40 – 50 år enligt äldre erfarna växtodlare i trakten. Vi river staket runt några vallar som ska sås med höstvete. Anders kör skördare en vecka då maskinägaren jagar älg i Jämtland. 20 september skriver vi på avtalet med Uppsala kommun om köp av 45 ha och den 23 skrivs avtalet under om köp av "Jan Ers" 41 ha med boningshus och stallar för 61 hästar. 10 ha 4:e års vall plöjs upp och sås med höstvete. Svartträdan + 3 mindre åkrar sås också med höstvete – totalt 24 ha. Nya skördaren tas i bruk – en Valmet 901.3 2007 års model. Vi åker upp och hälsar på Aniara i Dalarna, hon och Mathilda placerar sig i MSV. Chipmärkning av alla årets föl. Milano af Ekeby går kvalitén på Strömsholm med fina poäng. Tömkörningskurs med Fabina för Anders Eriksson på Tuthammaren.

Jan Ers Gård

Oktober

1 oktober pressade vi andraskörden med ensilage, nästan 4 månader efter förstaskörden. 7 gamla bylag går ihop och jagar älg gemensamt. Roligt och effektivt. Första vildsvinet skjuts också. När vi satte ut saltstenar till de vilda djuren helgen före midsommar fanns spår av enstaka vildsvin men nu är det massor. 10 skift på skördaren blir det och dom nya greppen och knapparnas nya funktioner böjar sätta sig. Weissfee är tyvärr inte dräktig och får vandra vidare till de evigt gröna ängarna. Hästarna flyttar in på stall. Löshoppningskurs på Tuthammarens ridcenter för Johan Becker med Fabina, Highlight och Donatello.

November

Då hästarna ska flytta och antalet får minska väsentligt river vi staket och plöjer upp några vallar som jag aldrig trott vi skulle odla igen. Lena och Anders åker till Madeira en vecka. Vi byter lilla lastartraktorn mot en lite större och stadigare, New Holland 6020 Elite. Det fryser lite för mycket så höstplöjningen måste avbrytas några veckor innan det har tinat igen. Highlight visas på rådgivande hingstvisning på Jälla skolan med fina omdömen.

Highlight af Ekeby

December

Snön lyser med sin frånvaro och det är rena lervällingen i skogen för skogsmaskinerna. Stormen Dagmar ger ett hundratal vindfällen. Skickar iväg de flesta slaktlammen och sista utslagstackorna till Almunge slakteri. 27 dec är det 12 grader varmt!!!

Året avslutas med några minusgrader, barmark och kraftig rimfrost.


Följ oss på Facebook