Hem > Ekeby gård > Årssammanfattning 2008

Årssammanfattning 2008

Januari

Sista virket från höstens gallring framskotat men problem med bilvägarna som inte håller för tunga transporter. Det är för varmt. Endast några få dagar med minusgrader på hela månaden. Plöjt färdigt. Tackorna scannade: 51 tackor väntar 117 lamm. Levererat havre till utsädesrenseriet i Skara. Diverse underhållsarbete i djurstallarna. Sara, Magnus och hundarna åker på fjällsemester till Ljungdalen.

Sara och Paris


Magnus och Wille


Februari

Plogat lite snö och sandat ett par gånger. Levererat lamm på slakt och klippt får. Tackorna vaccinerade mot gasbrand samt gett dem selen och e-vitamin. Köpt ensilage då vårat eget tagit slut. Det märks att många gårdar i området fått svaga ensilageskördar förra året och har brist på grovfoder. Anders har varit och tittat på Svenska Rallyt.

Bonzie på vinterpromenadRally


Mars

Årets första lamm kom 14 mars. 66 levande lamm under mars. Vinterns enda köldknäpp under påskdagarna.

Nyfödda


April

Sista lammet kom 22 april, 43 lamm under april och totalt 109 levande lamm. Sista lammen från förra året slaktade. Vårbruket börjat med vallfröinsådd i höstvete och en överfart med harven för att väcka ogräsfröna till liv. Anders gått utbildningen "Grönt kort i skogen" på Jälla och fått erbjudande att köra gallringsskördare from i höst.

Lite hjälp på traven


Maj

Vårbruket färdigt 8 maj. Betessläpp i omgångar 9 – 16 maj efter klippning och klövverkning. Fabienne får ett stoföl på morgonen den 13maj. Weissfee får ett hingstföl på kvällen den 18 maj.

Fabiona, född 13 maj 2008


Juni

Daniel Grandin tar studenten 5 juni. Första veckan i juni bjuder på varmt och skönt väder. Ensilageskörden ger 90 balar med variation på 2 till 18 balar per hektar, dvs inte så lätt att planera hur stor vallarealen behöver vara. Stängselarbete, både underhåll och nyuppsättning hör till normala arbetsuppgifter så här års. Putsning av gröngödslingen hinner vi göra både i början och slutet av månaden. Anders o Lena tar husvagnen söderut för lite semester.

Fabiona


Nyinvesteringar?

Juli

Vi börjar väga lammen varannan vecka för att veta när det är dax för slakt. Flyghavreplockning är en klassiker andra halvan av juli. Hittar ingen flyghavre i år. Havren blir godkänd i utsädesbesiktningen. Sista veckan i juli är det riktigt varmt. Vi passar på att röja vass nere i Fyrisån när det är behaglig vattentemperatur. Betet tar nästan slut och återväxten på vallarna har avstannat helt i brist på vatten. Åskregn kommer som ett brev på posten när det blir varmt i rötmånaden.

Vassröjning


Augusti

När regnet väl kom tar det aldrig slut. Kan ta oss tid att titta på OS-invigningen för det bara regnar. Service av tröskan hinner vi med för det går inte att tröska i regnet. Höstvetet och havren är färdigt att tröska men det börjar bli problem med bärigheten på åkrarna av allt vatten. 15 aug börjar jag tröska. Vi beställde ensilageskörd till 4 aug men det gick inte att slå förrän 22 aug. Det växte kraftigt under tiden så räkneverket stannade på 282 balar jämfört med första skördens 90 balar. 125 mm regn under månaden. Vi har fyra vallhundstävlingar fördelade över två helger. Först en helg med IK1 sedan följt av en helg med IK2. Två lyckade helger med välbesökta tävlingar, bra väder trevliga hundar och tävlande.

Fina finullsfår


IK-1 tävling

September

Pressat halm i småbalar. Torkan under sommaren har medfört att det blir ganska lite halm och regnet under främst augusti har gett halmen en ganska grå och tråkig färg. Efter att ha vänt halmen några gånger är den i alla fall torr när vi pressar. Vi lämnar iväg det farliga gods som samlats i ladorna under ganska många år. Anders börjar köra skördaren när ägaren åker till Jämtland för att jaga älg. TV3 kommer hit och spelar in en scen till ett program som ska sändas våren 2009. Tröskar åkerbönor som är mycket ojämnt mogna. Börjar skicka lamm på slakt via Upplandsbonden.

Charmör


Oktober

Lyckas inte få något höstvete sått i år. Tröskar äntligen färdigt sista åkerbönorna. Köper en ny finullsbagge från Sördermanland. Vi använder 4 baggar till sammanlagt 66 tackor. 21 korsningstacklamm säljs till Mariestad. Älgjakten andra veckan i oktober är helig för många men vi ser det mest som en skogsvårdsåtgärd. i brist på älgar kan man få se en nötkråka i solskenet medans frosten tinar och dimman lättar. Ett besök på "Elmia Djur och Inomgård" passar bra i höstmörkret. Karolin kommer med två dräktiga ston till uteboxarna. Fortsätter att köra skördare på bl.a. försöksodling löv vid SLU-Funbo.

Sålda korsningslamm.


Nötkråka


November

Fäller några STORA lövträd på två tomter här i Ekeby. Höstplöjningen påbörjas 4/11 och 19/11 är det klart. Magnus och Anders får prova att köra travhäst på Solvalla medan övriga tittar på. Vi svarar på samråd för "Fördjupad Översikts Plan Storvreta". Om allt genomförs blir det inte mycket kvar av Ekeby Stuteri. Vi bjuder in Sven Sognevik för att ha vallhundskurs den 21:a. Åtta ekipage och några åhörare, tränar flitigt hela dagen. Kallt men underbart soligt höstväder. Ett intensivt snöoväder drar in 22 nov och på ett och ett halvt dygn plogas lika mycket snö som hela förra vintern. Säljer 10 tackor och 9 tacklamm till Norrtälje.

Solvalla i dåligt väderEn av vallhundarna - Kip

December

Skickar 2008 års sista lamm på slakt. 11 tacklamm till egen rekrytering och 12 tacklamm att träna vallhundarna med finns kvar på gården tillsammans med 39 äldre tackor och 4 baggar. Skördaren flyttar till Elinge och sen till Djupa. Årets sista gallring är vid Vallby utanför Tierp. Plusgrader fram till 4:e advent när det kommer lite snö och regn som fryser till is och därför sandar vi så att ingen ska behöva ramla och bryta benen inför helgerna. Sista veckan betydligt kallare så tjälen kryper ner ordentligt.

God Jul


Följ oss på Facebook