Hem > Ekeby gård > Årssammanfattning 2010

Årssammanfattning 2010

Januari

Året börjar med drygt 30 cm djupt snötäcke. Nya snöfall medför snöplogning flera gånger under månaden. Scanningen av 50 tackor ger löfte om 127 lamm på gång dvs mer än 2,5 lamm i genomsnitt. Skogsmaskinerna finns vid Harfall – Elinge i norra Uppland. Snödjupet är minst 50 cm och ingen som helst tjäle under snön. Vi sitter fast många gånger och det blir en hel del virke som försvinner i snön. Det som göms i snö kommer upp tö….

Februari

Lena´s mamma Ulla somnar in efter en längre tids sjukdom. Skogsmaskinerna rullar på i ett allt djupare snötäcke. Sverige lyckas bra på vinter-OS i Vancover. 20-21 februari kommer 25-30 cm snö. Försöker fånga snöovädret med kameran men det blir inte så lyckat. Fabina flyttar till Bettan i Morstena som sällskap till ett jämngammal travsto. Aniara flyttar hem till Mariah, som även går in som delägare i henne, för träning och tävling.

Mars

Mars börjar med flera snöoväder efter varandra så det blir många vändor med snöplogen. Ett säkert vårtecken är maskindagarna hos försäljarna av lantbruksmaskiner i området. Sista omgången lamm från 2009 går på slakt 2 dagar innan årets första lamm kommer. Det är ovanligt många lamningar som inte går bra. Vi går ut i fårhuset med känslan "hur många är det som överlevt natten?" istället för "hur många nya lamm har tillkommit under natten?" och det är inte så upplyftande. Anders och Magnus börjar BE-körkorts kurs med Caravan Club. Nytt för i år är att sköta dammluckorna vid Ekeby kvarn. Vårfloden börjar sista dagarna i månaden.

April

Vi åker till Skansen på påskdagen, en tradition från Magnus familj. Det följer med mycket skräp och gammal vass i vårfloden så vi får ta hjälp av en traktorgrävare för att rensa framför dammluckorna vid kvarnen. Sista tackan lammar några timmar innan Ginella får årets första föl, Highlight af Ekeby, den 7 april. Teorikursen avslutas och övningskörningen på manöverprovet för BE genomförs. SAM-ansökan lämnas in strax innan det är försent. Ansökan till Krav går ganska snabbt sen då alla uppgifter är aktuella. Anders o Lena´s hund Bonzie är pigg vid påsken men sen tar åldern ut sin rätt och 27 april blir hon en änglahund. Vi byter aggregat på skördaren och det blir en stor förbättring. Charmör och Rembrandt kastreras. Aniara gör framgångsrik tävlingsdebut med sin nya pilot Mathilda. Weissfee kör vi till Nina Roepstorff i Kolbäck och hon semineras med Lingh.

Maj

3 maj släpper vi ut första omgången får på bete. 4 maj börjar vårbruket. Anders och Magnus fixar sina nya körkort. Stängselarbete hör till normala arbetsuppgifter så här års. Insamling av ensilageplast och nät samt storsäckar från vårbruket genomfördes av Vattholma LRF-avdelning sista maj. Den ordinarie insamlingen var så tidigt att vi inte var klara med vårbruket och han alltså inte med då. Cittadella får sin första avkomma, Ferentino af Ekeby, den 11 maj, första fölet som är andragenerationen från oss. Aniara och Mathilda samlar på placeringar på tävlingsbanan. Charmör flyttar hem efter att ha bott på hingstkollo i Västerås ett år. Unghästarna släpps på bete. Ginella semineras med Bellagio och både Weissfee och Ginella konstateras dräktiga. Sara börjar arbeta på Enköpings hyresbostäder efter att ha varit mammaledig med Tindra.

Juni

Jag harvar och sår hästarnas vinterhage med havre den 8:e efter att ha kört flera gånger med kultivatorn för att bekämpa ogräset. Detaljplanen för Fullerö Park kommer ut på remiss. Vi deltar i informationsmöte samt har en träff med övriga markägare som kommer att beröras direkt och/eller indirekt av Fullerö Park och Storvretas utbyggnad. Vi kommer fram till ett gemensamt förslag om vägdragning av ny infart till Storvreta. 1:a skörden ensilage ger 193 rundbalar men med lite onödigt hög vattenhalt. Ett problem när man lejer in entreprenörer som ska göra jobbet och vädret inte är idealiskt. Fabienne och Nouvelle får varsin hingstunge, fyrtal i hingstar i år. Cittadella semineras om med Firenze.

Juli

Den 1:a åker Anders o Lena iväg med husvagnen. Fåren och hästarna är släppta på nya beten som beräknas räcka utan problem. Med en riktig värmebölja första veckorna tar betet snabbt slut och omgruppering blir nödvändig. Flyghavre hittar vi inte i år. Antingen finns det inte eller så ser vi dem inte. För första gången har vi odlat blandsäd som vi ensilerar som helsäd. Det ska bli foder till slaktlammen när betet börjar ta slut mot hösten. Sista veckan rullar skogsmaskinerna igång igen efter semestern. Nu är vi på Solvalla vid travbanan, dvs Solvalla i Faringe inte Stockholm. Aniara fortsätter plocka placeringar och debuterar LA. Cittadella är dräktig. Fabienne och Nouvelle semineras med Don Romantic respektive Firenze. Weissfee är tyvärr tom på 90-dygnskontrollen.

Augusti

Förbereder torken inför skörden och väger lammen för att se om några är slaktmogna. När vi väger lammen blir vi överraskade av ett kraftigt åskväder men allt går bra. Vi säljer avelstacklamm till en granne och får hjälp att tröska havren istället då vår egen tröska krånglar. Korn och höstvete tröskar vi själva. Daniel flyttar till Västerås och böjar på högskolan där. Ferentino, Donatello och Don Capri visas på fölmönstring, alla får klass 1. Fabienne är dräktig men inte Nouvelle. Fabina flyttar hem igen. Ferentino och Don Capri bokade.

September

Klöverfröskörden börjar ganska tidigt med att vi slår av den med en slåtterbalk. Sen börjar det regna så det får ligga ganska länge innan det går att tröska. Klöverfröskörden blir riktigt dålig så det behöver vi inte testa fler gånger. Vi sår höstvete i två omgångar. Johanna får nytt jobb som apotekschef i Sveg. Ginella blir A-premierad. Ginella, Cittadella och Fabienne fortsatt dräktiga. Rembrandt flyttar hem till Bettan. Fabina får bo en vecka på Ultuna efter att ha gått omkull i hagen och fått en blödning som trycker på nerverna i halskotpelaren.

Oktober

Älgjakt utan att skjuta några älgar. Börjar köra nya skotaren, Rottne F12, som är en riktigt trevlig maskin med bra egenskaper. Minskar antalet tackor som ska betäckas till 25st och släpper på baggarna 21 oktober. Skogsavverkning av fd odlad mark och en fröträdsställning. Ovanligt bra priser på sågtimmer ger ett bra netto på avverkningen. Mycket regn ger en del skador på skogsbilvägarna, tyvärr. Slut på sommaren och hästarna stallas in. Aniara och Mathilda fortsätter att sopa banorna med konkurrenterna.

November

November inleder vi med att åka på studieresa med ASVH till Holland, ser massor av fina hästar och god ridning. 9:e kommer snön och snöplogningen börjar. Det blir en blandning av skogsmaskinkörning, mest skördare, snöplogning och allmänt underhållsarbete. Fabina friskförklaras efter 8 veckor på boxvila. Karins hund Kip, som varit till stor hjälp med får- jobben under året, säljs till en fårgård på Åland. Kip älskar att valla men trivdes aldrig riktigt med småbarnslivet i Storvreta. Tack för den här tiden Kip! Avslutar månaden med årligt besök på Stockholm horse show i Globen.

December

Ferentino klarar veterinärbesiktningen och flyttar till sina nya ägare. Havren och kornet levereras till lantmännens utsädesrenseri i Skara. Havren har bra groddbarhet och blir bra betald som utsädesråvara. Kornet gror inte tillräckligt bra för att duga till utsäde. Vid jul har vi 30 – 35 cm snödjup och redan i mellandagarna börjar vi mata rådjuren med ensilage då de har svårt att hitta mat pga snön. Charmör flyttar till Dalarna för inridning och blir stallkamrat med Aniara.


Följ oss på Facebook